(^___^)V

Daisypath Anniversary tickers

Menghitung hari

Lilypie Maternity tickers

Sunday, September 7, 2008

Ular oh ular


Hari ni masa tengah observe study site, aku terjumpa sarang ular di kawasan kelapa sawit. Ular ni bersarang dalam tanah di tepi bahagian akar pokok kelapa sawit. Yang pasti sarang ular ni baru di serang oleh haiwan lain sebab habis semua (maybe) telur berterabur di luar sarang.
Anggaran dalam 10 biji telur telah habis dimakan oleh pemangsa yang berkemungkinan biawak atau musang. Berkemungkinan sarang tersebut adalah milik ular tedung (Cobra species) sebab biasanya ular tedung yang bersarang dipangkal pokok atau di dalam lubang tanah dan berdasarkan saiz telur memang ianya seperti telur ular tedung.


Hehehe...aku pun tak duduk lelama kat sini. Takut kalau mak ular ni balik mengamuk tengok sarang dia habis hancur, tak pasal2 aku yang kena serang. Lari!!!!!!!!!

3 comments:

kuncop said...

eeekkkkkk~!!
seramnya tgk sarang ular tu.
nora, cepat lari nora..

Kengkaru Kong said...

Mana ular tu Nora? Boleh gak bikin pet! Hehe!

Akula Nora said...

sudah ku lari langkah seribu kuncop. Nasib baik selamat.

Nak bikin ular as pet..no way!!! Horror....