(^___^)V

Daisypath Anniversary tickers

Menghitung hari

Lilypie Maternity tickers

Saturday, January 24, 2009

Carey Island de voyage...

Disember lepas adalah merupakan lawatan terakhir di Pulau Carey bagi melengkapkan kutipan data bulan ke-6. Tup...tap...tup..tap... dah 6 bulan rupanya aku menapak di seluruh Pulau Carey ni. Mesti ramai yang tertanya2 apa la yang dibuek kat Pulau Carey nu ha... FYI, di Pulau Carey yang seluas 15,000 ha ni bukan sahaja dipenuhi dengan pokok kelapa sawit tetapi juga terdapat satu kitaran biodiversiti yang tersendiri. Itulah tugas aku sebagai penyelidik untuk mengkaji kemampanan pengurusan semula jadi dan ekologi di sini. Bidang kajian aku meliputi spesies haiwan yang terdapat di sini dan juga ekologi habitat spesies tersebut. Macam biasa, fokus kajian aku adalah terhadap avian species atau burung.

Di antara spesies burung yang boleh dilihat di Pulay Carey:
Brahminy kite
Chinese Pond Heron

Lesser treeduck

Selain itu, data tentang haiwan lain juga diambil sebagai data tambahan untuk analisis kepelbagaian species (species diversity).


Lepidoptera (Insect order)

Long-tailed macaque (Mammals)

Water lizard a.k.a Biawak (reptiles)

Cobra (ular tedung)-reptiles


Dan demi untuk mengumpulkan koleksi data tersebut, pelbagai halangan dan dugaan telah ku tempuhi.
Meniti batasan di tepian kali yang penuh semak samun. Pakai redah je, redha je lah apa yang ada kat dalam semak tu.
Berjemur di panas mentari yang terik walaupun jam baru 9 pagi. Di sini kalau panas memang terik betul sebab berada kawasan terbuka, tepi laut lagi.

Meredah banjir (masa hujan). Tu belum masuk meredah hujan yang di bawa ribut angin...rasa macam nak melayang je.
Kadang2 tu, kerja sampai tak sedar hari telah melewati senja.
Apapun, aku suka dengan pemandangan di sekitar Pulau Carey ni (selain pokok kelapa sawit).


Di akhir kajian, aku perlu menjalankan analisis data untuk mengetahui corak kepelbagaian species (species diversity), kesesuaian habitat (habitat suitability), etc. Sekarang aku sudah diperingkat writing, di mana semester hadapan aku akan VIVA (final evaluation and project presentation), Insya'Allah...

Bird of prey

Passerine birds

Waterbirds

4 comments:

baincardin said...

Passerine birds tu comel banget deh! tak bawa balik satu ke? ^_^

Akula Nora said...

Malas bw balik, asyik kena patuk je. Sakit tau, boleh luka gak la.

Kengkaru Kong said...

cantek betul Beburung itu!

Akula Nora said...

cantik di pandang, sakit kaki nak kejar, pening kepala nak cam...naseb baik dah siap..yea!!!