(^___^)V

Daisypath Anniversary tickers

Menghitung hari

Lilypie Maternity tickers

Monday, January 5, 2009

Bebunga mekar- The Orange Bauhinia (Bauhinia kockiana)

Pagi tadi semasa aku sampai di tempat parking fakulti (bahagian blakang, dekat dengan lab pemprosesan kayu), aku terpukau dengan serumpun pohon yang sedang berbunga mekar. Selama ni aku ingat pohon tersebut hanyalah rimbunan semak di Taman Herba tak jadi tu(huhuhu...bengang Doc Mano kalu dia tahu). Mungkin beberapa hari ni, pohon tersebut telah mula mengeluarkan bunga di dahannya yang merimbun itu. Species apa ye gaknye....? Nanti kalau aku dah dapat cam aku bagi tau...hehehe

Last week, kelihatan hanya daun-daun hijau yang merimbun, pagi ni(Isnin) bebunga jingga mula menghiasi pohon berdaun rimbun itu (pergh...rasa bersastera pula...boleh buat sajak ni).


Berbunga oren/jingga...species apakah pokok ini? Sape dapat jawab aku blanja minum dalam blog.

Susunan bungan yang menyerupai heart/love...oh...romantiknya.


Bagi sesetengah orang, pokok ni kelihatan biasa saja. Banyak tumbuh meliar di tepi jalan. Tapi apa yang aku lihat adalah satu kecantikan dan keindahan semulajadi yang diciptakan oleh Yang Maha Esa...Subhanallah...

Dan sebagai seorang Forester (yang bertauliah, memandangkan aku dah grad degree...hehehe) dan mendapat markah A bagi subjek Dendrologi (pada tahun 2004), aku berjanji akan mengecam pokok ni esok.(Hajime mashite!!!)

P/s: Apa yang aku mengarut ni daa... Mungkin kesan daripada demamku yang belum kebah.. adei... suara pun tak de dah ni. Kena pakai bahasa isyaratla jawabnyer...

6 comments:

Kengkaru Kong said...

selamat mengecam pokok Nora..ko best student...mesti boleh mengenalpasti paling kurang 35 species pokok berbunga... ainah... ambik ko... haha

Akula Nora said...

baik... sy akan berusaha..

aisey..mcm nak exam dendro la plak kena hafal nama pokok. Kem wildlife kena hafal species burung. Entomologi kena hafal nama serangga...tapi tu dulu.. Skrang pun dah byk lupa..hahaha apala nak jadi....

Anggerik Hutan said...

a'ah la akk bunga die berbentuk luv cantik..nsb bkn kaler merah..kalo tak zai bg nm die bunga tu ..luv je..hahaha sng citer

Akula Nora said...

huhu...sampai skrang akak tak tau nama pokok ni lagi...tak jumpa la plak dlm buku...aiseymen...

Ahmad said...

salam cik nora. remember meeee???? muahaha
sy tau nm pkok 2, so cik nora kne la blanje sy mnum hehe.
nm scientific pkok 2 Bauhinia kockiana. sjnis parasitic climber 2

Ahmad said...

Gorgeous Blooms of Bauhinia Kockiana

This tropical vine known as Bauhinia Kockiana or Bauhinia Coccinea which needs support for its luxuriant woody stems and trailing branches with green and deeply-veined peaked leaves is truly a gorgeous beauty! When it blooms, which it does throughout the year, it’s covered with bright orange-red magnificent inflorescences with a mix of yellow-orange as some flowers from the cluster gradually wither. It’s eye-catching, no doubt about that! This beauty is amongst my favourites.

It loves the strong sun, needs moderate water and occasional fertilizing to be happy and healthy.

However, too much of anything can be fatal! My hubby and I were shocked and saddened in early February when we returned from a 3days/2 nights holiday at Genting Highlands to find our beautiful vine a casualty of our sometimes unpredictable and extremely hot and dry weather. It suffered ‘sunstroke’ where its branches, leaves and even flowers were thoroughly scorched by the intense heat. Fortunately, other plants in our garden were not unduly affected.

So, rather than ‘write-off this unsightly mass’ which was so beautiful just a week ago , my spouse suggested that I trim down heavily on its stems and branches which were already devoid of leaves and flowers, hoping to nurture it back to health. I did exactly that and my hubby patiently watered it, sparingly at first, increasing gradually.

One week passed without any sign of growth, then the same for the second week! But by mid of the third week, there were signs of life with tiny bean-size appearances at the nodes of some stems. Praise the Lord! It survived and now it’s gradually being filled with new young leaves and branches. Given time, it’ll definitely splash its colors on its beautiful blooms once again to brighten our front yard fence and our days.