(^___^)V

Daisypath Anniversary tickers

Menghitung hari

Lilypie Maternity tickers

Thursday, January 8, 2009

All things that we left behind...(Childhood memories)

Sedar tak sedar, pejam celik, tahun 2009 ni umur aku akan menjangkau 26 tahun. Banyak ceritera dan kisah di sepanjang setahun suku abad nih...eceh..
Hari ini aku terjumpa di email gambar-gambar yang mengingatkan aku semasa zaman persekolahan dulu (zaman skola rendah). Sesapa yang bersekolah rendah semasa era 1990'an mesti korang ingat masa korang kecik-kecik dolu..


Jajan kesukaan

Aku tak ingat apa nama biskut ni, tapi biskut ni aku suka makan kat atas tu aje. Biskutnye aku buang

Coklat yang best. 10 sen je dulu, beli kat kedai depan sekolah. Takpun kat uncle jual roti.


Jelly dalam pelbagai bentuk
Chewing gum (masa dulu aku panggil cinggam), kat dalam pembalut dia ada tatto yang boleh tanggal dengan air. 10 sen leh dapat dua.


Ni bubble gum plak. Ada 3 biji bentuk bulat-bulat kat dalam. Pun berharga 10 sen sekotak. Masa kecik dlu aku tak pandai nak wat bubble or belon...lepas usaha gigih bertahun2 akhirnya aku dapat buat jugak...hehehehe



Tora dan Dindang sangat femes masa 1990'an dulu. Beli bukan sebab nak makan coklat dia (tak sedap pun...) Tapi nak mainan yang kat dalam kotak tu je. Dulu rasanya RM1. Dindang plak 80 sen.

Mainan yang terdapat kat dalam Tora/DindangMainan askar. Kadang-kadang dapat free kat dalam bungkusan keropok.


Barang mainan kita


Korang ingat tak belon ni, yang kena tiup pakai straw. Pastu ada benda macam gam kita letak kat hujung straw tu untuk buat belon. Mainan ni memerlukan skill untuk menghasilkan belon yang besar dan tak bocor.Aku ingat lagi time skolah dulu. Kita orang lawan sape yang dapat buat belon yang lagi besar.



Main guli. Aku tak main sangat. Tapi seronok tengok bebudak lain main (slalunya boys..) Siap gaduh tu kalau kalah. Dah kalah tu kalah la...buek:p

Game card Old Maid, Donkey ngan Happy Family. Selalunya bebudak perempuan yang main. Tapi kekadang ada gak budak lelaki main. Slalunya main sorok-sorok kat belakang or time cikgu takde. Takut kena marah...huhuhuGame card yang ni leh main reramai. Main dia dengan susun then terbalikkan kad, pastu tepuk meja or lantai kuat-kuat. Kad mana yang terpelanting di bahagian depan (bahagian bergambar) akan jadi milik kita. Hujung permainan, kira sape yang dapat banyak kad. Aku ingat lagi, kitaorang main kad ni sampai hancur. Bayangkan tiap kali main susun, tepuk, berterabur. Pastu susun balik, tepuk berterabur....sampai la abis.Game card lain. Yang ni moden sket. Bebudak lelaki mesti tau.

Main eja-eja. Aku pun dah tak ingat macam mana nak lipat kertas untuk mainan ni. Tapi selalunya dalam setiap lipatan kertas tu kita isi warna kegemaran, nama kawan baik paling best dan nama budak yang kita suka...huhuhu... Pastu eja nama kita e.g N-O-R-A-S-Y-A-H-A-D-A, then kita tengok ejaan tu stop kat mana dan kena kat sape. hehehe...game mengarut je ni. Tapi best jugak dulu-dulu...
Aku ada satu pistol macam ni dulu. Dapat free masa beli coklat or something. Pelekat tu best tembak kat cermin. Barula melekat. Bila boring aku tembak la kawan aku...hehehehe...


Ha...yang ni paling aku suka. Paper doll dengan gambar baju-baju yang cantik. Mainan yang senang nak di bawa ke mana-mana. Boleh main masa cikgu takde. Siap tukar baju paper doll ngan kengkawan lagi.



Game Boy. Aku ada satu dulu tapi main brick game ala-ala Tetris tu.


Mario Game. Main kat tv game yang kalau nak main instlaler dia dalam bentuk macam kaset or video tu. Skrang semua pakai cd/dvd.

Alat tulis di sekolah

Pemadam yang ada bendera negara. Aku pernah mempunyai koleksi pemadam bendera ni. Pastu ingat tak dulu ada game pemadam. Memerluka 2 orang pemain. Kita kena tekan pemadam sampai pemadam tu terlambung dan menimpa pemamadam pihak lawan. Pemenangnya akan mendapat pemadam pihak lawan. Kalau nak main game ni jangan pakai pemadam yang cantik-cantik. Pakai yang cikai punyer je...mana tau kalau kalah...kan?

Pemadam berbentuk buah-buahan dengan bau yang wangi. Pun aku wat koleksi gak. Tapi ntah ke mana la sekarang. Aku ingat lagi time kat sekolah rendah dulu (SRK Seri Serdang), kat koperasi sekolah kitaorang memang ada banyak jual pemadam yang fancy macam ni. (SNM, Ecah and Jana, ingat tak kat kakak koperasi yang garang tu? Dia tak suka senyum, masam je....)

Pencil box yang boleh tekan-tekan. Sangat bergaya ketika dulu. Selalu dapat kalau menang sukaneka or pertandingan bercerita.

Pencil box yang biasa. Dibuat dari besi. Kalau terjatuh dari meja memang bising..kelentang kelentung!! Anyway, pencil case aku selalu hilang time sekolah rendah dulu. Sapela yang suka kebas pencil case aku ni...wa...


Water color panda. Aku selalu pakai masa tadika dulu. Susah nak jumpa sekarang ni. Tapi memang bagus la kualitinye...walaupun aku takdela terer melukis sangat.

Hero kartun kita!!
>

Ingat tak lagu starting He-Man...pastu ending kartun mesti ada kata-kata nasihat..hikhik...
Kartun paling lama femes. Skrang ni baru la diorang buat movie (Yea...Transformers2 dah nak keluar) Masa awal-awal dulu aku takut dengan kartun robot ni. Bunyi robot masa tengah tranform tu menakutkan........


Dragon Ball!!. Femes kat Malaysia dalam tahun 1993. Dulu takde kartun, ada komik je. Tak lama lepas tu baru la kuar kartunnya.


Hero kesukaanku...Vortron.... Ala-ala transformers tapi lagi best (time tu la). Suka tengok robot bentuk binatang leh transform jadi robot besar....sangat kagum time tu... Kalau ada lagi skrang ni mesti aku tengok gak.


Sape kenal Raphael, Michelangelo, Leonardo dan Donatello? Tak...? Ingat tak cerita kartun pasal 4 ekor kura-kura yang boleh bercakap dan terer ilmu ninja. Pastu diorang tinggal kat dalam saliran air kat bawah tanah di New York? Ingat sikit-sikit....?... Kalau Ninja Turtle ingat tak? Yea...ingat!!! Bagus. Dulu kartun ni semacam dinanti-nantikan tayangannya. Best tengok kura-kura leh ber'ninja' dan berguru dengan seekor sensei Tikus.

The best is...Thunder Cat...oouuu.. Nape la takde orang buat filem Thunder Cat lagi.

Ada banyak lagi cerita/kartun yang best antaranya Gaban, Flashman, Ultraman Ace, Ewoks, Smurfs, My Little Pony and lelain.

Mainan plak macam main getah, Tengteng, Konda Kondi, Batu Seremban (kadang-kadang main pakai kampit beras yang dijahit kecik-kecik. Bestnya dulu-dulu.....

16 comments:

Pewaris Reformasi said...

Wei, ini sangat terbaik!

Kenangan, oh indahnya!

Sila email aku email tu boleh?

amin(at)malaysiathinktank(dot)org

Akula Nora said...

Aku dah send. Sgt mengundang memori sey...

Kengkaru Kong said...

Kong suka bau wangi wangian pada pemadam yang beraneka jenis tu...macam boleh makan jer kan? hehe

Akula Nora said...

penah gak gigit dlu...tak sedap!!! padan muka sendiri.hehehe... bau macam chewing gum,bentuk pun akan2. Tu yg rasa mcm nak makan.

den_carnal said...

best2..
tahniah..1 collection kenangan yg memuaskn..
mmg byk lg act,sbb ble kte tgk je ape dh dipresent ni..
teringt yg lain2..
kira mcm2 gk dulu kan kte mampu je beli walaupun belanje sekolah 40-50 sen jek..
huhuhu..

*mayb sbb dulu aku x merokok kot..
huhuhuhu..

Akula Nora said...

Aku teringat, blanja sekolah aku untuk pagi dan petang(skolah rendah dan skolah agama) RM1 je. Tu siap ada balance lg kekadang.

Ko merokok ke skolah rendah...aisey...

Anggerik Hutan said...

hahaha..pergh kagum r siap akk simpan sume email tu..

tora n dindang tu mmg femes gila..ade skali tu tora adiah dlm menda lembik yang kn rendam dlm air pastu dia akan kembang dan jadi besar..hehehe

kad2 tu mmg koleksik la..zai dulu byk gile..pas zai suka "snap"sampai sakit2 tangan tepuk lantai..hahaha

yer patung baby doll yang kite leh pakai baju..murah je kan akk.. tak silap 50sen lebih kurang la..

mario bros tu mmg favourite main sampai jumpe "king kupa"ehh betul ker ejaan..bedal la..

pemadam tu plak beli tapi syg nak gn..asik la cium bau die jer..dh rupa peghidu pemadam..kalah penghidu gam..

psl turtle tu zai ade poster 3D..pastu ade bantal turtle besar..tapi bantal tu asik jadi kuda je zai buat..haha main tungang2 pastu ikat kepala gn tali rafia..

ehh akk "mambra" tu skali ke ngan tunder cat??tak igt ar...tapi mase kecik ade abg tu panggil zai "mambra"kurang asam tul..:-p

Kengkaru Kong said...

satu lagi... aku suka patung askar-askar mini warna hijau tu...siok (best) bikin mainan... hahaha

BuDakHutaN said...

Hahaha... really bawa balik all d memori.. (aiseh rasa cam dah tua la plak)... rindu gak kan ngan semua tu...
faveret dakutan dulu , ThundeRCAt !

and kalau sesapa yang pernah men game guna getah pemadam emapt segi tu... ala... yang main tindih2 tu...siap bleh buat battle lagik...and buat koleksi pemadam... hahaha

Akula Nora said...

Anggerik: Akak ada simpan lg beberapa pemadam wangi tu. tp dh x wangi la.x penah guna sbb cantik sgt.Mambra? ha'ah...watak hantu jahat dlm Thundercat...hehehejahat tul org panggil zai camtu. Dia tu la mambra ;p

Kengkaru: Askar2 tu sy suka susun pastu campak guli (mcm boling la kunun) pastu kira berapa yg jatuh..huhuhu

Dakutan: Hahaha...game tu la yg sy citer. Main tekan pemadam pastu lawan tindih pemadam lain. Kreatif tul bebdk zaman ni cipta permainan. sampai pemadam pun leh wat main. Ada ke bebdk skrang ni main cam tu? rasanya takde kan....diorang lg suka PS3 ngan nintendo.

snm said...

akak..adakah kita sdh tua?! sbb rsenye bdk2 skrg xde kut main mcmni :p

tua pun xpe..jnji hati muda :D

yg pencil box siap ada compartment tu selalu dpt :D belah belkang tmpt smpan ruler :D

kte kan satu skolah dlu :p

lin pnh kne rotan pembaris kuning yg pnjg. dgn cikgu rosbaheyah. sbb main lari2 hindustan ms djh 2 :(

dlu, kedai paling FEMES bdk2 srkss iyalah kedai LEE SOON MENG! tp salu panggil lee so meng je. ada jual air cincau dgn air limau. sedap! (ntah mandrem apa dia letak). bru2 ni pegi kedai lee so meng. msh x berubah. lin pegi beli kad DONKEY, HAPPY FAMILY, SNAP! ada jual lagi! beli sbb nak main dgn kwn2 ms piknik tu. kirenye lee so meng dlu untung besar sbb ktorg kut :p

Sabiah said...

alahai...bestnye...

kenangan dulu2 kannnn...

skrg ni semua tu dh susah nk jumpa.

Akula Nora said...

biar usia meningkat,janji awet muda...:p tu la....teringat time kita skolah dlu. brg murah2. Roti canai pun 30 sen sekeping,nasi lemak 30sen sepinggan. Pastu lin mesti ingat kalu time skolah agama kalau nasi 50 sen penuh satu pinggan. Ustazah halimah yg masak n jual. Memang berbeza benar la dulu dan sekarang. Padahal takde la lama sgt...dlm 15 tahun yg lalu je...(err...lama ke tu?)

Hola sabiah, memang susah nak jumpa mainan camtu skrang. Bebdk skrang semua canggih2...mana ada mainan ciptaan sendiri tu.

snm said...

haah. sambal pun penuh je. xde seciput mcm skrg kn? dh la beli nc lemak siap blauk skrg, rege rm3 ke atas. bila minx smbal lebih, bg seciput. tp skrg kn kak, taktik saya klu beli nc lemak blauk sktar serdang ni kan, saya minx bungkus sambal asing. sbb bila asing sambal, byk dapat :p dlu kt skola rndah, kakak kedai buku yg badan besar tu, buat saya takut je. lama2, dia baik dgn saya. kakak kedai buku tu pilih budak. x aci. budak yg aktif, comel dia nk tegur. saya yg comot ni dia x nk. hampeh..dh djh 6 br dia nk kawan dgn saya :p

aisyah said...

akulah budak perempuan yang terror main getah time kat sekolah dulu. n ramailah orang nak group dengan aku hahahaha....tak silap aku temasuklah kau pastu main tipu kan...hhuhu

Akula Nora said...

lin: oo...kakak yg gempal tu. Dia org baru. sblm dia ada kakak yg muka cam mamak sket. dia mcm garang je..time tu akak darjah 1-3 rasanya. kakak yg gempal tu ada masa darjah 5 camtu. x ingat dia camner, tp dgn akak dia okes je sbb akak selalu beli pemadam dgn pewangi (ala...yg bulat2 tu, slalunye kita taruk kat pencilbox). kira akak bagi laku koperasi skolah la..hehehe..

Ecah:ha'ah..mmg ko terer main getah. tp aku jarang main getah..camner aku nak main tipu hehehe :p. aku slalu main in-out-side-side. sbb tu je yg aku tau main. getah aku slalu tak lepas kepala.