(^___^)V

Daisypath Anniversary tickers

Menghitung hari

Lilypie Maternity tickers

Friday, November 14, 2008

Day 4 Out of Bangkok : Treasure the nature and culture time

14.11.2008-Kedinginan menyelubungi hostel kami di KYNP. Suhu pada awal pagi itu adalah dalam 11oC. Satu pagi yang indah di sini dengan pemandangan yang cantik dan udara yang nyaman. Rasa macam nak stay kat situ je.
Pemandangan di sekitar hostel
Berposing jap di depan hostel kami
Pagi tersebut, sebelum bersarapan, aku dan beberapa orang peserta berjalan2 di sekitar hostel, meninjau2 keindahan taman negara tersebut. Sempat la aku menangkap gambar beberapa ekor wildlife yang terdapat situ.
Oriental Pied Hornbill
Black-naped Oriole
Selepas bersarapan dalam jam 8.30 pagi, kami bertolak meninggalkan hostel menuju ke visitor center untuk chect-out dan 'meninjau' kedai cenderamata KYNP.
Kak Finie, John dan aku. Bergambar di depan bas.
Adengan membeli barangan KYNP
Selepas itu kami bergerak meninggalkan KYNP untuk menuju ke Sakaerat iaitu sebuah daerah yang terletak bersebelahan dengan KYNP (sebelah timur). Adalah jugak dalam 1 jam perjalanan. Di Sakaerat kami tinggal di Kasetsart University Faculty of Forestry (KUFF)Study Center, kira macam Hutan Simpan Ayer Hitam di Puchong. Lagi best HSAH sebab ada sungai untuk mandi manda...muahahaha.....
Sakaerat Environment Research Stations
Sakaerat Environmental Research Stations atau SERS ditubuhkan di bawah pengurusan Kementerian Sains dan Teknologi Thailand. Fungsi SERS ni sama seperti FRIM di Malaysia.
Menariknya di SERS ini bukan sahaja kajian tentang alam semulajadi, tetapi SERS juga merupakan pusat kebudayaan penduduk tempatan. Ia juga sebagai satu tarikan ekopelancongan di Sakaerat.
Mari memasak Khuay a.k.a kuih Bepang versi Thai
Resepinya:
P/s: Korang translate la sendiri ye...
Sesi penerangan
Panorama di sekitar SERS
Red junglefowl a.k.a Ayam hutan
White squirel
Burung bayan
Dry dipterocarp forest Mix dry dipterocarp forest and grassland
Malam yang panjang
Malam tersebut terdapat aktiviti star gazing di SERS. Jadi kami pun stay di SERS sehingga malam.
1. Warm-Tukang cerita yang bertauliah. Dia ni memang peramah. Walaupun kurang fasih berbahasa Inggeris, namun dia tetap ceria bercerita dengan kami.
2. Pendengar cerita yang penuh khusyuk. Dari kiri: Pacik Hamid, Edo, Nanin dan Kak Finie. Kitaorang kena dengan dengan teliti apa yang si Warm ni cerita, kalau tak tak faham. Lihat wajah mereka yang penuh khusyuk itu.
3. Aku-Khusyuk jugak...tapi tengah kesejukan. Udara dari kawasan pergunungan berhembus lembut mencengkam kulit...adei...aku nak ke toilet sebenarnya tu...
Bulatan hitam-Lebihan makanan vegi yang telah dihidangkan untuk kami pada malam itu...ada telur dadar skali. Tapi dah habis.
Masih khusyuk mendengar cerita. Fokus kepada bulatan kuning. Ha!!! tu la dia kamus Besta yang aku dok ceghita tu. Diorang slalu pakai kamus tu untuk berkomunikasi dengan kami yang foreigner ni. Siap suruh kitaorang eja lagi perkataan dalam bahasa Inggeris. Jenuh la tiap kali nak bercakap tiap kali tu la nak mengeja. Kalau satu rangkap perkataan ada 10 patah perkataan, naya la nak mengejanya.
Memasak biskut traditional diorang..emm..tak ingat nama Thai tapi nama internationalnya Paper Rice cookies.
Selain dari xtvt star gazing kami juga diberi peluang untuk membuat pengecaman serangga dengan menggunakan kaedah skrin dan lampu. Nah, cuba la teka dari species apakah ini.


To be continue....



5 comments:

Anggerik Hutan said...

hohoho sm je kak nora..kalo kat sini stud die slalu gak angkut dict camtu..tapi sini byk jenama la..hampir setiap stud kt sini ade dict tu..n setiap kali kalo tak paham mmg kite kn eja n dieorang akan cari maksudnya..hehehe

Akula Nora said...

universal sungguh kamus tu ye... tp klakar la bila teringatkan bebudak tu berlatih berckp dlu setiap patah ayat sebelum ckp ngan kitaorang. Kamus digital tu kan boleh pronounce ayat, so tiap kali diorang nak ckp ayat pjg2, diorg praktis dlu kat blakang, bila dah ready diorg baru g ckp ngan kitaorg. Lama tul nak tunggu diorg praktis cakap...adei...

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]2008 oem software, [url=http://firgonbares.net/]banner academic software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] glass shop software european academic software award
adobe premium creative suite 3 [url=http://firgonbares.net/]sell free software[/url] buy cheap computer software
[url=http://firgonbares.net/]key generator for nero 9[/url] download acdsee
[url=http://firgonbares.net/]microsoft activesync software[/url] quarkxpress filemaker pro
free software for retail shop [url=http://firgonbares.net/]fun educational software[/b]

Anonymous said...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]adobe acrobat 9 pro cd key, [url=http://bariossetos.net/]sale of software[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] software prices australia oem software wiki
site to buy software [url=http://vonmertoes.net/]adobe creative suite 3 design premium[/url] quarkxpress document 6 feet tall
[url=http://bariossetos.net/]winzip 12 activation[/url] store builder software
[url=http://hopresovees.net/]where to buy used software[/url] buy microsoft money software
wholesale adobe photoshop cs2 for mac [url=http://hopresovees.net/]no puedo instalar windows vista en mi psp[/b]

Anonymous said...

Buscando intercambios de enlaces con otros foros para tematicas de [url=http://www.folloneras.com]Videos Porno[/url] y [url=http://www.folloneras.com]Videos Porno[/url], principalmente que tengan contenidos relativos a pornostars

Gracias.

Amaranta
[url=http://www.folloneras.com]Videos Porno[/url]