(^___^)V

Daisypath Anniversary tickers

Menghitung hari

Lilypie Maternity tickers

Friday, October 31, 2008

Happy Birthday...Cepah!!!


Yea!!! Hari ni besday kucing aku. Nama dia Cepah. Mesti korang ingat mengarut betul aku celebrate besday kucing....tapi memang itu la yang aku buat dari dulu lagi. Sebenarnya point aku untuk posting kali ni adalah pengiraan umur dalam kitaran hidup kucing (aku blajar dari veterinar Dr. Syahar Amir). Contohnya macam Cepah kucing aku ni, umur dia dalam kiraan tahun manusia adalah 5 tahun. Tapi dalam usia kucing umur dia dah menjangkau 36 tahun!!!!!!! Camni cara nak kira: Tahun pertama or 1 tahun=15 tahun umur kucing, Tahun kedua or 2 tahun=24 tahun umur kucing. Setiap tahun berikutnya (e.g 3,4,5,6......) tambah 4 tahun/1 tahun manusia.

Kira kalau formula dia (aku reka ni...mesti cikgu math aku bangga...hehehe):

Y1=15 tahun
Y2=24 tahun
Yn=Y2 + [(n-2) x 4]

Note: Yn-umur kucing
n - bil. umur sekarang

Contoh: Umur Cepah= 5 tahun

n=5:- Y5=24 + [(5-2) x 4]
Y5=24 + 12
.:Y5= 36 tahun

Ini mengingatkan aku dekat kucing yang paling lama aku pernah bela, Rockey. Aku telah bela Rockey dari kecil hinggalah umur dia 12 tahun/64 tahun umur kucing (1989-2000). Rockey ni special sebab, dia adalah kucing kurang upaya (K.K.U????) yang mempunyai satu sahaja mata untuk hidup. Kisahnye camni, Rockey dilahirkan sempurna masa kecil dulu, sehinggalah masa umur dia 2 tahun, di mana dia telah ditimpa kemalangan menyebabkan sebelah mata dia terkeluar...(ngerikan? aku yang tengok lagi ngeri...). Bila hantar ke klinik haiwan, UPM vet tu cakap mata dia terpaksa dibuang dan untuk keselamatan dia, Rockey terpaksa menjalani pembedahan untuk strayed atau dikasi. Begitulah kisah si Rockey yang hidup selama 10 tahun berikutnya dengan satu mata sahaja.

Sekarang aku mempunyai 10 ekor kucing, tu tak campur lagi kucing2 liar yang tumpang makan sekali kat umah aku. Semuanya dari baka kucing kampung yang aku kutip dari merata tempat. Kira rumah aku dah macam shelter untuk kucing liar la....huhuhuhu... tapi takpe aku memang suka bela kucing. Nabi S.A.W pun suka kat kucing....

Ibn. Umar radiallahuanhu meriwayatkan sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

" Seorang wanita dimasukkan ke neraka kerana mendera seekor kucing, ia tidak memberinya makan minum sehingga mati kelaparan. Tiada sebab mengapa kucing harus didera, jika tidak kerana hati yang keras dan tidak bertimbang rasa. Memang hati yang keras tidak pernah mengenal mangsa, sama ada kucing atau manusia"

Wallahua'lam.

4 comments:

Anggerik Hutan said...

waa begitu ker nak ngira umur kucing baru tau...hehehe..dl kan kita pk gak..kucing ni baru 2 thn tapi dh mengantai rupa2nya dh tua...
kucing leh idup bape lama yerk??

Kengkaru Kong said...

hahahah K.K.U..lawak Nora... adakah?

Tapi bagus lah...macam statistik jer buat umor kucing tu...

Kong bela kucing sampai sekarang masih idup lagi. Umur dah lanjut kot, tapi masih tegap dan utuh. Sebab dia kucing patung.. hahaha!

Akula Nora said...

Anggerik: jgn x caya zai, yg umur setahun dah pandai menggatal pun ada. Kucing purata leh hidup 10 tahun/56 t.u.k. Tp akak pernah t'baca ada gak yg pernah hidup 20 tahun/96 t.u.k. Kucing tu dah x larat jln, mata pun dah buta sbb tua sgt...ish...ish...

Kengkaru: K.K.U....ada kot...sy pun br dpt idea tu...hihihi... elleh...kucing patung.. Eh!!!jap!! patung kucing yg mcm teddy bear tu ke? yg buat peluk2 sebelum tido tu ke? Uih....sungguh x ku sangka...ada teddy bucuk rupanya en.kong ni...muahaha...

mOlliE said...

wah!! tuanye kucing tu..kucing saye baru setahun..hehe..:)