(^___^)V

Daisypath Anniversary tickers

Menghitung hari

Lilypie Maternity tickers

Tuesday, February 3, 2009

Soalan Periksa







" Apa saya sedang buat?"








A. Tengah senyum kat makhluk berbulu tu

B. Tayang gigi-tengok gigi siapa yang lagi cantik

C.Nak cium (huhuhu....)

D. Nak bergaduh (beast vs. human)

Jawapannya.............................adalah........................................


E. Tiada jawapan di atas. (ngeh..ngeh..ngeh)

Binturong

Binturong @ Musang Binturong @ Asian Bearcat atau nama saintifiknya Arctictis binturong adalah salah satu species hidupan liar yang yang hampir pupus. Binturong tergolong di dalam di dalam keluarga musang (Viverridae) adalah sejenis mamalia dan mempunyai taburan spesies di serata Asia; termasuk Malaysia. IUCN telah menyenaraikan Binturong sebagai Threatened(Terancam).

Binturong adalah sejenis haiwan malam /'nocturnal' dan boleh memanjat pokok untuk memakan buah, pucuk tumbuhan, daun dan telur burung. Ia juga memakan haiwan-haiwan kecil seperti tikus dan tupai. Salah satu keistimewaan haiwan tersebut, ia boleh memusingkan kaki belakangnya 180o supaya kukunya dapat mencengkam batang pokok ketika turun dari pokok (kepala turun dulu). Ekor Binturong mempunyai sejenis kelenjar bau (ada orang cakap macam bau popcorn panas....errr...)yang akan mengeluarkan bau untuk berkomunikasi atau menandakan kawasan.


Salah satu keunikan Binturong ni, ia akan mengeluarkan bunyi seperti ketawa mengekek/'chuckling' apabila ia berada dalam mood gembira dan mengeluarkan bunyi seakan jeritan yang kuat; 'high-pithed', apabila marah!!! So, jangan kacau or buat Binturong ni marah sebab apabila ia merasa terancam haiwan ini akan bertindak ganas. Beware!!



17 comments:

baincardin said...

Jangan kamu ciumnya nanti digigitnya muncung kamu nanti! heheh^_^

Akula Nora said...

memang tak berani cium pun...bukan takut kena gigit...takut orang cakap ada scandal..muahahaha

Pewaris Reformasi said...

Salam.

Nora, aku ada projek...

Jom kita buat 1 blog macam Fakulti nak?

Maksud aku kita share pengetahun akademik la.

Kau boleh tulis pasal Wildlife, aku boleh tulis pasal Recce dan kita boleh ajak Zai tulis pasal Kayu dan Kong tulis pasal Pengurusan ke. Boleh gak ajak kawan2 lain mcm Krul, Afiq, Lin n Manny..

Kita buat macam group blog la..

Amacam?

den_carnal said...

hmm..
ok 2..

tenkiu cik nora atas penerangan binturong ni..
antara wildlife yg jarang jumpe n diperlindungi sepenuhnya...

aku penah ade kes ni dulu..
act, ade msnye bergerak dlm 1-3 ekor..n kes aku 2 penah belasah anak ayam smp 11 ekor..

kukunye sgt kuat tuk mencakar..
mengopek dawai besi(kurungan binatang), n mencengkam mangsa..

act,bahaya gk la..
huhu..jgn cuba2 nk cium kalo jmpe hidup2..;p
tenkiu..

Akula Nora said...

Insya'allah...selagi aku mampu menambah ilmu dan mencurahkan ilmu, apa salahnya. Ok je.

Try tanya yg lain gak nanti...

Akula Nora said...

huhuhu...aku pun pernah terserempak masa wat projek kat sg.lalang dulu (area ko kan?) Tp sekor je. Terkejut seh sebab dia lari laju....

Kesian dia, mesti lapo sgt sampai curi anak ayam...abis tu, ko dpt tangkap x?

Sebab kalau ko dapat tangkap aku nak peluk dia..hehehe... Comel la, mcm teddy bear ;p, tp ko bg pelali dlu la. X berani aku kalau tgh ganas2 tu.

Kengkaru Kong said...

haha...mana mau carik ini Binturung? Sudah lama tak jumpa..entah wujud entah tidak sudah ni Nora...

Akula Nora said...

ada bah...jumpa jugak tu.. tp susah la. Ada skali jumpa di sg.lalang. Lelain jumpa kat zoo....hehe

mOlliE said...

comel la binturong...cam nak bela jek..hehehehe

Akula Nora said...

memang comel, mcm anak bear, tapi tak sanggup kena cakar...kuku dia tajam. mcm harimau...

Anggerik Hutan said...

ish sekali tgk cam anak beruang pun ada...hehehe...
erm ok gak cadangan abg amin tu...
zai on jer..boleh la kalo nak share skit2..belajar pun skit sgt..huhuhu

eksp said...

uihh... nih skandal terhebat antara beauty n the beast nih!!

errr.. jap... beauty ke?

hehehe =p

Kengkaru Kong said...

ainah...si Amin nak buat blog? boleh saja asal semua dapat pengetahuan... bila lagi kan?

Pewaris Reformasi said...

a'ah kong, jom join the club..amacam?

Akula Nora said...

zai: comel...mcm teddy bear. Psl benda tu nanti kita diskus balik.

Hilmi: beauty...in the eyes of beholder..hehehe

Kong&amin:ha'ah..ok je.

Anonymous said...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

Anonymous said...

Hello,nice post thanks for sharing?. I just joined and I am going to catch up by reading for a while. I hope I can join in soon.